Tandenpoetsen bij baby’s en kinderen, wat kun je het beste doen?

Sommige baby’s krijgen al na enkele maanden hun eerste tandjes. Dit is natuurlijk een schattig gezicht, maar deze tandjes moeten ook goed gepoetst worden. Je zou kunnen denken: “waarom zou je melktanden poetsen, die worden toch vanzelf weer gewisseld?” Dat klopt, maar een slecht verzorgd melkgebit, heeft invloed op de ‘grote-mensen-tanden’. In dit artikel meer over tandenpoetsen bij baby’s en kinderen. 

Verzorg het melkgebit goed
Zowel ouder als kind hebben baat bij een goede verzorging van de melktandjes. Als het melkgebit namelijk niet goed verzorgd wordt, krijgt je kindje eerder ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees zorgt er vervolgens voor dat je kindje niet goed eet en niet lekker slaapt. Voor je het weet loop jij de hele nacht met een huilend kleintje op je schouder. Een slecht onderhouden melkgebit kan er zelfs voor zorgen dat de grote-mensen-tanden minder goed doorkomen. Dat wil je je kroost toch niet aandoen.

Begin vroeg met elektrisch poetsen
Gebruik voor het poetsen van de tandjes van je baby altijd een tandenborstel met een kleine borstelkop. Zodra je kindje zelf een tandenborstel kan vasthouden, kun je ook beginnen met elektrisch poetsen. Voor kinderen onder de 7 jaar zijn er speciale kleine opzetborsteltjes met minder haartjes.

Sommige volwassen zijn zo gewend aan het poetsen met een handtandenborstel dat het te moeilijk is voor hen om over te stappen naar een elektrische borstel. Ze krijgen bijvoorbeeld kriebel aan hun neus of vinden de borstel te zwaar. Dit is erg zonde, want met een elektrische borstel verwijder je 10 tot 15 keer meer plak dan met een handtandenborstel. Laat je kids dus in een vroeg stadium kennismaken met de elektrische borstel en voorkom eenvoudig gebitsproblemen in de toekomst.

Tekst gaat door onder de afbeelding

tandenpoetsen baby's en kinderen

Tot welke leeftijd moet je nog Na-poetsen?
De meeste kinderen vinden het leuk om zelf tanden te poetsen. Dat is fijn, maar helaas zijn ze er niet zo goed in. Ze missen nog de fijne motoriek om de juiste bewegingen te maken. Poets daarom de tanden van je kinderen tot ze een jaar of 10 zijn in ieder geval 2x per dag nog een keertje na.
Als ze wat ouder zijn (en ze begrijpen dat ze in hun leven maar 1 gebit hebben waar ze zuinig op moeten zijn) kunnen ze goed zelf poetsen. Ook nu kun je af en toe een controle doen door middel van “tandplak-verklikkers”. Dit is een pilletje wat je inneemt na het poetsen en wat je rond laat gaan in je mond. Vervolgens spoel je je mond en kijk je in de spiegel. Alles wat nog roze/paars is, is tandplak. Je zult er van schrikken hoeveel tandplak er soms nog blijft zitten na het poetsen.

Tandpasta
Tandenpoesten bij baby’s en kinderen kan met tandpasta. Voor kinderen tot en met 4 jaar zijn er speciale peutertandpasta’s. In deze tandpasta zit onder andere minder fluoride. Fluoride is in beperkte hoeveelheden goed voor je tanden maar tegelijkertijd is het giftig voor de rest van je lijf. Deze peutertandpasta’s zijn te herkennen aan het woordje ‘kinder’ of ‘junior’. Qua hoeveel is een balletje ter grootte van een tic tac al ruim voldoende. Vanaf 5 jaar kun je andere kindertandpasta’s gebruiken. Kijk altijd even naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).

 

Dr. Dent advies
Veel mensen poetsen te lang met een vieze versleten borstel, ook bij kinderen. Met Dr.Dent ontvang je elke 10 weken een nieuwe opzetborstel door de brievebus voor maar €3,99 per keer. Zo poets je nooit meer te lang met je oude borstel. 

Share This