Hoe krijg je wittere tanden?

8 tips om wittere tanden te krijgen

De wens om wittere tanden te hebben is al heel oud. Zo gebruikten de oude Egyptenaren een mengsel van puimsteen en wijnazijn om hun tanden een tintje witter te maken. De oude Romeinen hadden nog meer over voor een prodent smile en spoelden hun gebit hiervoor met jawel, urine[1].

Maar waarom willen mensen nu zo graag witte tanden?
Over het algemeen straalt het hebben van witte tanden schoonheid, verzorgdheid en gezondheid uit. Dit helpt je bijvoorbeeld bij het vinden van een partner. Volgens onderzoek van match.com gaf 71% van de vrouwen aan dat zij een man beoordelen op zijn tanden. Daarnaast heb je ook meer kans op een goede baan. Uit de onderzoeksresultaten van Kelton Research blijkt dat sollicitanten met wittere tanden 58% meer kans hebben om een baan aangeboden te krijgen en 53% meer kans hebben op een verhoogd salaris.

Het is dus begrijpelijk dat mensen veel over hebben voor een stralende glimlach. Wat weinig mensen weten is dat licht gelige tanden in de praktijk juist het gezondst zijn[2]. Als je dan toch van plan bent om je tanden te bleken, doe het dan goed. Hiervoor hebben we voor jou een lijstje opgesteld met 7 dingen die je vooral niet moet doen.

NIET DOEN:

1. Baking soda of andere schoonmaakmiddelen gebruiken
Baking soda, niet te verwarren met bakpoerder, is zuiveringszout wat bedoelt is als multi-reiniger om je huis schoon te maken. Sommige mensen gebruiken dit om hun gebit te bleken. Niet doen. De eerste paar keer zie je wellicht een witter resultaat maar als je dit vaker gebruikt zorgt de chemische verbinding in dit goedje ervoor dat het glazuur – de beschermlaag op je tanden – wordt afgebroken. Je tanden zullen dan alleen maar donkerder worden.

2. Voeding met hoge zuurgraad en intense kleuren eten
Voeding kan op verschillende manieren je gebit aantasten en verkleuren. Producten met een hoog zuurgehalte maken het tandglazuur poreus waardoor producten met een intense kleur een verkleuring kunnen achterlaten. Producten met een hoge zuurgraad en/of intense kleur zijn bijvoorbeeld: thee, bessen, bieten, kleurig snoepgoed, zwarte koffie, tomatensaus, wijn, currysaus en sojasaus. Hoe minder je dit eet, hoe kleiner de kans op verkleuring.

3. Whitening tandpasta’s
Dit bleek uit een test van de Consumentenbond. Bij de test kregen 420 proefpersonen de opdracht om 30 dagen lang te poetsen met twaalf whitening tandpasta’s en ook twee gewone tandpasta’s. De resultaten vielen tegen: bij slechts 26 van de 420 testers konden de tandartsen achteraf zeggen dat men één of twee tinten wittere tanden had gekregen. Opmerkelijk: dit gebeurde ook bij proefpersonen die met de ‘gewone’ tandpasta moesten poetsen.

 

DOE DIT WEL:

4. Wissel regelmatig van tandenborstel
Een witte glimlach is binnen handbereik als je je oude handtandenborstel vaarwel zegt. De makkelijkste manier om tandaanslag en tandsteen te verminderen is goed poetsen. Met een elektrische tandenborstel gaat dit veel makkelijker dan met een handtandenborstel. Poets daarnaast niet te lang met je oude borstel, omdat de verslapte haartjes niet meer goed in staat zijn de plak te verwijderen.

5. Borstel je tong
Laat een frisse adem niet de enige reden zijn om je tong te borstelen. Het helpt ook bij het voorkomen van vlekken op je tanden. De bacteriën hopen zich op je tong op, wat kan leiden tot verkleuring. Druk niet te hard met de borstel en maak grote bewegingen vanaf de achterkant van je tong naar voren. Spoel je tandenborstel om na iedere beweging. Dit zorgt er voor dat de bacteriën niet weer in je mond terechtkomen.

6. Gebruik tandpasta met fluoride
Tanden poetsen met fluoride tandpasta maakt je gebit minder gevoelig voor zuur. Wacht in ieder geval een half uur met tanden poetsen nadat je iets zoets of zuurs hebt gegeten of gedronken, anders beschadig je het poreus geworden tandglazuur.

7. Eten en drinken
Als je zure dranken door een rietje drinkt vermindert dit de directe aanraking met je tanden. Daarnaast is het ook goed om niet de hele dag door te eten en/of te drinken, maar vaste tussenpauzes te hanteren, zodat het zuurgehalte in je mond zich weer kan herstellen. Ten slotte, spoelen met water of het drinken van water verdunt de zuren en spoelt de kleurstoffen gedeeltelijk weg.

 8. Tanden bleken
Als je besluit je tanden te laten bleken zijn er verschillende methodes met elk een ander prijskaartje.

– Je tanden laten bleken met bleekgel.
– Je tanden bleken van binnenuit (bij verkleuring na een wortelkanaalbehandeling)
– Je tanden bleken via een laserbehandeling.

Om op een veilige manier je tanden te bleken is het onze aanbeveling je tanden te bleken onder toezicht van een professional. De mondhygienist of tandarts kan je een advies op maat geven met betrekking tot de verschillende bleekmethoden.

 

[1] optimalegezondheid.com
[2] gezondnu.nl

Share This