Hoe krijg je wittere tanden?

Een slechte adem? Hoe kom je eraan en hoe kom je er vanaf

Ongeveer de helft van alle mensen heeft geregeld een slechte adem en maar liefst 15% heeft er chronisch last van. Slechte adem – ook wel Halitosis of foetor ex ore genoemd – kan veel verschillende oorzaken hebben, maar in 90% van de gevallen wordt het veroorzaakt door problemen in de mond. Vieze bacteriën kunnen zich achter op je tong of tussen je tandvlees opeenhopen en vervolgens stinkende gassen produceren. De geur kan intens stinken, zonder dat je het zelf in de gaten hebt. We hebben de 6 meest voorkomende oorzaken van slechte adem voor je beschreven en geven advies over hoe je er vanaf kunt komen. Of nog beter: hoe je een slechte adem kan voorkomen.

1. Wit tongbeslag

De gele of witte aanslag op de tong, ook wel ‘tongbeslag’ genoemd is bij ongeveer 33% van de mensen de veroorzaker van hun slechte adem. Hoe ontstaat deze aanslag? Op het achterste tongdeel bevinden zich relatief diepe groefjes. In deze groeven nestelen zich verschillende bacteriën die hier afval afbreken en bij dit proces komen de vervelende stinkende geuren vrij. Dit kun je eenvoudig oplossen door je tong regelmatig schoon te maken met een tongschraper of een zachte handtandenborstel.

2. Tandbederf

Tandbederf, ook wel gaatjes of cariës genoemd, kan een slechte adem geven. Door het tandbederf te behandelen oftewel de gaatjes te vullen, zal de slechte adem verdwijnen.

3. Uitdroging van de mond

Bij een droge mond heb je te weinig speeksel in je mond. Dit kan komen door bijvoorbeeld stress, ziekte of bijwerkingen van medicijnen. Speeksel heeft een belangrijke functie. Zo biedt speeksel bijvoorbeeld antibacteriële bescherming bij infecties in de mond en houdt het je ademkwaliteit op peil. Als je speekselproductie verminderd is, zal een vieze ademgeur het gevolg zijn. Omdat je speekselklieren tijdens je slaap “on hold” staan, verklaart dit ook waarom vrijwel iedereen ’sochtends last heeft van een slechte adem. Wat je kunt doen tegen een droge mond: frequent water drinken, regelmatige eten en (zo mogelijk) vermijden van veroorzakende geneesmiddelen of genotsmiddelen (alcohol). Er zijn middelen die de speekselklieren stimuleren en bijdragen aan een zuurstofrijke mondholte echter hebben deze een beperkt effect.

 

4. Gekruid voedsel

De geur van knoflook, uien en verschillende specerijen is vaak nog uren na de maaltijd te ruiken. Je kunt je tanden poetsen tot je erbij neervalt, maar het stinkende knoflook bouquet blijft aanwezig. Dit komt doordat de zwavel die in knoflook zit uiteindelijk wordt opgenomen in je bloed en vervolgens heel langzaam via je longen weer naar buiten komt (daardoor ruik je de volgende dag ook nog naar knoflook).
Je kunt een knoflookmond voorkomen door verse knoflook te eten in plaats van gedroogde knoflook. En vooral: knoflook niet te snijden, maar hele stukken in je gerecht verwerken en deze er weer uit te halen. Op die manier creëer je wel knoflooksmaak, maar voorkom je de geur. Ben je toch voor gedroogde knoflook gegaan, drink snel een glas volle vette melk. De melk helpt om de zwavelgassen in je maag voor een deel te neutraliseren alvorens ze je bloedbaan en longen bereiken. Hoe meer zwavel is opgenomen door de melk, hoe minder je stinkt naar knoflook.

 

5. Zuivelproducten

Hoewel een glas volle melk je avond kan redden wanneer je knoflook hebt gegeten, kan ook de witte motor een slechte adem veroorzaken. Pas ook op bij yoghurt, kaas en bijvoorbeeld roomijs. Bacteriën gebruiken het melkeiwit om vieze luchtjes te maken. Poets je tanden en/of gebruik een tongschraper om de bacteriën en ook de geur te verwijderen.

 

6. Ontsteking van het tandvlees

Ontstoken tandvlees (gingivitis en/of parodontitis) speelt bij de helft van de mensen een belangrijke oorzakelijke rol. Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de rand van het tandvlees. Zo’n tandvleesontsteking heet gingivitis. Op het moment dat ook je kaakbot aangetast wordt heet dit parodontitis. De bacteriën die deze ontsteking van tandvlees of kaakbot veroorzaken produceren stinkende gassen. Je kunt dit voorkomen door te stoken, flossen, regelmatig een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist brengen en zoveel mogelijk plak weg te poetsen.

Advies
Je tandenborstel bevat steeds meer bacteriën naar mate je hem langer gebruikt. Vooral als hij in de buurt van het toilet staat bijvoorbeeld. Vervang de borstel daarom regelmatig – ongeveer elke 10 weken – en voorkom een slechte adem. 

Advies
Je tandenborstel bevat steeds meer bacteriën naar mate je hem langer gebruikt. Vooral als hij in de buurt van het toilet staat bijvoorbeeld. Vervang de borstel daarom regelmatig – ongeveer elke 10 weken – en voorkom een slechte adem. 

Share This