Hoe krijg je witte tanden?

Is een elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel?

Het gebruik van een tandenborstel dateert al van 3000 voor Christus. De Egyptenaren rafelden het uiteinde van een takje en gebruikten dit om de tanden mee te poetsen. Rond 1600 voor Christus kwamen de Chinezen met ‘kauwstokjes’, een speciaal soort takje wat een fris aroma afgaf. Op het gebied van mondverzorging waren de chinezen goed bezig want in de 15e eeuw kwamen ze waarschijnlijk ook met iets wat lijkt op de eerste handtandenborstel. Haren van een wild zwijn werden gebruikt als het borstelgedeelte. Echter duurde het nog wel tot 1939 voordat de eerste elektrische tandenborstel ontwikkeld werd. Tegenwoordig zijn er elektrische tandenborstels in allerlei soorten en maten. Veertjes, botjes en takjes zijn vervangen door een high tech borstel met haren van nylon, de shaft van kunststof en soms zit er zelfs bluetooth in.

Maar maakt al deze high tech nou echt zoveel uit en poetst je daarmee beter dan met een ouderwetse handtandenborstel? Het antwoord op deze vraag is, ja! Lees hieronder waarom. 

Uit onderzoek blijkt dat de elektrische tandenborstel 10 tot 15x meer plak verwijderd dan een handtandenborstel.

Dit komt mede doordat een elektrische tandenborstel tot 48.800 bewegingen per minuut kan maken, terwijl een gewone manuele tandenborstel maar 300 tot 600 bewegingen per minuut kan maken. Hoe meer bewegingen hoe meer plak er verwijderd wordt. Hoe meer plak er verwijdert wordt, hoe minder de kans op gaatjes. Met het verkleinen van de kans op gaatjes, verklein je ook de kans op een hoge tandartsrekening. Hoewel een handtandenborstel op het eerste gezicht goedkoper lijkt, kan een elektrische tandenborstel op de lange termijn dus goedkoper uitpakken. Een gaatje vullen kost al snel tussen de €60 en €100 euro. Door elektrisch te poetsen kun je een hoge tandartsrekening dus voorkomen. 

De elektrische borstel stimuleert de gebruiker om minstens 2 minuten te poetsen

Elekrische poetsers kennenn het wel – na een minuut begint je borstel ineens uitvalverschijnselen te vertonen en na 2 minuten weer. De fabrikanten hebben een timer in gebouwd die na 2 minuten de gebruiker een seintje geeft door kort het poetsen te onderbreken. De gebruiker van de elektrische tandenborstel wordt zo gestimuleerd om de twee minuten poetsen vol te houden. Veel traditionele poetsers denken (als ze geen seintje krijgen) dat ze al twee minuten aan het poetsen zijn maar stoppen meestal veel te vroeg. De gemiddelde poetsbuurt duurt slechts 46 seconden, hier is dus erg veel winst te behalen. Het langer poetsen verhoogd niet alleen de kans om meer plak te verwijderen maar zorgt er ook voor dat de werkzame stoffen van de tandpasta beter kunnen inwerken.

Poetssensor

De meeste nieuwe elektrische tandenborstels beschikken over een poetssensor, wat waarschuwt voor te hard poesten. Bij te veel druk merkt de borstel het op en onderbreekt het poetsproces. Te hard poetsen kan het tandvlees traumatiseren en zorgt voor terugtrekken tandvlees.

Welk type elektrische tandenborstel?

Er zijn eigenlijk maar twee grote fabrikanten van elektrische tandenborstels en beide maken gebruik van een eigen techniek. De ene maakt borstels met ronddraaiende (roterende-oscillerende) bewegingen en de ander borstelkopjes met een heen-en-weer (sonisch) beweging volgens onderzoek zijn de ronddraaiende borstels superieur aan de heen-en-weer gaande borstels als het om plak verwijderen gaat. Om die reden hebben de borstels van Dr. Dent een ronde kop.

witte tanden

Advies
Elektrisch poetsen is beter voor het gebit dan poetsen met een handtandenborstel. Met Dr.Dent ontvang je goede opzetborstels voor een scherpe prijs en poets je nooit meer te lang met je oude borstel. 

witte tanden

Advies
Elektrisch poetsen is beter voor het gebit dan poetsen met een handtandenborstel. Met Dr.Dent ontvang je goede opzetborstels voor een scherpe prijs en poets je nooit meer te lang met je oude borstel.

Share This