Is nagelbijten slecht voor je?

Veel darmbacteriën in de mond van nagelbijters

“Voor veel mensen is het een dagelijkse gewoonte: nagelbijten. Nagelbijten (onychofagie) wordt geassocieerd met stress of verveling. Maar naast dat veel mensen het een slechte gewoonte vinden, is nagelbijten ook schadelijk voor het gebit.” 

Oorzaken van nagelbijten

Kinderen, volwassenen, mannen en vrouwen hebben het: onychofagie, oftewel Nagelbijten. Nagelbijten wordt als een slechte gewoonte gezien. Volgens IPO is het een impulsstoornis. “Een drang die vraagt om een bepaalde dwangmatige handeling”. Het begint in veel gevallen op heel jonge leeftijd en gaandeweg je volwassen wordt, stopt het. Toch zijn er veel volwassenen die de gewoonte niet hebben afgeleerd. In totaal lijden ongeveer 2 miljoen Nederlanders aan onychofagie.

Hoewel de meesten zich er voor schamen, doen ze het toch. Maar waarom? Hieronder vind je de meest belangrijkste oorzaken:

  1. Puur uit verveling;
  2. Angst, stress en nervositeit. In dit soort situaties geeft het nagelbijten een gevoel van verlichting;
  3. Imitatie. Kinderen imiteren het gedrag van een familielid;
  4. Eenzaamheid;
  5. Erfelijkheid.

(bron: dokteronline)

Gevolgen van nagelbijten voor je gebit en je gezondheid

Ontstekingen, beschadigde nagels en vingertoppen zijn bekende symptomen. Maar ook mondinfecties of gebitsafwijkingen komen voor.

Daarnaast hebben nagelbijters – volgens onderzoek gepubliceerd in de Journal of Oral and Maxillofacial Pathology – meer darmbacteriën (Enterobacteriaceae) in de mond dan niet-bijters. “Bij 65% van de ondervraagden kwamen darmbacteriën voor in het speeksel. Bij niet-nagelbijters was dit slecht bij 8% het geval. Door deze bacteriegroei kunnen nagelbijters meer problemen krijgen met hun spijsvertering.” 

(bron: dentalinfo )

 

Advies
Nagelbijten leidt tot een grotere bacteriegroei in de mond. Naast je nagels bevat je tandenborstel ook steeds meer bacteriën naar mate je hem langer gebruikt. Vervang je opzetborstel daarom regelmatig – ongeveer elke 10 weken – en voorkom maag en darmklachten.

Share This