Hoe krijg je wittere tanden?

Mondspoelmiddelen: wat weet jij ervan? Dr. Dent zoekt het voor je uit

Het eerste gebruik van mondspoelmiddelen dateert uit China zo’n 2700 jaar voor Christus. Bij de Grieken en Romeinen werd een mondspoelmiddel als aanvulling op het poetsen bij de hogere klasse als normaal gezien. Hippocrates raadde een mix van zout, aluin en olijfolie aan, terwijl Pythagoras van een meer verfrissend smaakje hield door het bij anijs te houden.

Vandaag de dag zijn we gelukkig een stuk verder en hebben we de beschikking over echte mondspoelmiddelen. Er zijn echter zoveel spoelmiddelen beschikbaar dat het moeilijk kan zijn om de juiste keuze te maken! Sommige mondspoelmiddelen focussen zich bijvoorbeeld meer op tandbederf, terwijl andere slechte adem tegengaan. In dit stuk nemen we een aantal opties met je door.

Chloorhexidine (Perio aid, corsodyl)

Chloorhexidine (0.20 %) wordt vaak door tandartsen geadviseerd bij ernstig ontstoken tandvlees of als iemand niet in staat is om goed te poetsen. Met een kill record van 50 tot 80% van de bacteriën in de mond wordt het door velen gezien als de gouden standaard onder de mondspoelmiddelen. Niet alleen gaat het tandbederf en schimmels tegen,  het kan ook bijdragen om mondinfecties te voorkomen, zoals ontstoken tandvlees (gingivitis).
Chloorhexidine heeft de eigenschap om goed te hechten aan je mondweefsel waardoor het lang blijft doorwerken. Let wel op: tandpasta maakt chloorhexidine onwerkzaam dus gebruik het altijd na het poetsen. Dit klinkt fantastisch maar helaas is er een keerzijde: chloorhexidine kan maar tijdelijk gebruikt worden. Onze germinator kan bij langdurig gebruik bruine verkleuringen van de tong of tanden geven en in mindere mate zijn er ook smaakveranderingen geconstateerd. Gelukkig zijn deze bijwerkingen vrijwel altijd omkeerbaar wanneer je weer stopt met spoelen.

Fenolverbindingen (Listerine)

Listerine bevat een viertal etherische oliën (thymol, menthol, eucalyptol en methylsalicylaat) met alcohol als bindmiddel. Deze oliën helpen bij het bestrijden van bacteriën.
Listerine is met- of zonder alcohol te verkrijgen. Alcohol vergroot de effectiviteit van mondwater en zorgt ervoor dat de etherische oliën in de tandplak kunnen binnendringen. Er is ook een variant waar geen alcohol in zit. Bij sommige mensen kan dit namelijk een branderig gevoel geven aan de slijmvliezen. Uit onderzoek blijkt dan ook dat Listerine effectief is tegen tandplak en tandvleesontstekingen, maar hoeveel bacteriën het doodt is nog niet duidelijk. Als dagelijkse aanvulling op het tandenpoetsen lijkt het in ieder geval geen kwaad te kunnen. Al is er wel enige discussie over of het langdurig gebruik van de alcohol geen schade kan veroorzaken. Meer onderzoek is hiervoor nog nodig.

Fluoride spoelmiddelen (Bijna alle tandpastamerken hebben een eigen fluoride mondspoelmiddel)

Waarschijnlijk heb je al gehoord dat fluoride kan helpen bij het voorkomen van gaatjes. Maar hoe werkt het? Wanneer je suiker en andere voeding eet worden er zuren gemaakt door de bacteriën in de mond. Deze zuren tasten het gebit aan totdat er een gaatje ontstaat. Fluoride herstelt het tandoppervlak na zo’n zuuraanval: dat noemen we remineralisatie.
Er zijn fluoridespoelingen die kleine pakketje met fluor op de tanden leggen zodat die gedurende dag goed beschermd zijn. Fluoridespoelmiddelen vormen dus een aanvulling op de dagelijkse mondhygiëne voor wat betreft het fluoride gehalte, met name in gevallen waarin (tijdelijk) extra fluoride nodig is. Denk aan iemand die een beugel heeft of  bij mensen die veelvuldig gaatjes hebben. Ook wordt een fluoridespoelmiddel aangeraden bij patiënten met gevoelige tanden (als het tandvlees is teruggetrokken) en om gaatjes in de tandwortel (wortelcariës) te voorkomen.

Peroxiden (waterstofperoxide 3%)

Ook zijn er middelen op basis van peroxiden die een ontsmettende en reinigende werking hebben. Een voorbeeld daarvan is waterstofperoxide-mondspoeling. Deze middelen zorgen voor ondersteuning bij de genezing van het tandvlees, of ter voorkoming van infecties bij last van een verstandskies of na het trekken van een tand of kies. De waterstofperoxide wordt veelal gemengd met water en door de tandarts in een spuitje gebruikt, of zelf door een gaasje erin te dippen en erop te bijten. Door het bijten pers je de waterstofperoxide onder het tandvlees waar de bacteriën zitten. Waterstofperoxide begint te bruisen en er komt zuurstof vrij waar deze bacteriën slecht tegen kunnen. Het is verstandig om de aanwijzingen van de tandarts op te volgen, want waterstofperoxide is niet een middel om dagelijks te gebruiken.

Advies

Mondspoelmiddelen zijn een goede aanvulling op het dagelijks twee keer (elektrisch) poetsen per dag. Zorg voor voldoende reiniging tussen de tanden middels ragers, tandenstokers of eventueel floss. Want enkel het gebruik van mondspoelmiddelen is niet voldoende. Overleg met de tandarts welk spoelmiddel het beste bij je past, want het kan zomaar  zijn dat je een fantastische mondhygiëne hebt en geen spoelmiddel nodig hebt. Dat kan je een hoop geld besparen! Vind je het sowieso te duur en drink je graag groene thee? Dat komt mooi uit, aangezien zelfs groene thee bacterie verminderende eigenschappen zou hebben. En dat voor slechts een fractie van de prijs voor mondspoelmiddelen. Uiteindelijk haalt het natuurlijk niet de plakvermindering van de andere mondspoelmiddelen en is er meer onderzoek voor nodig, maar wie weet…

Share This