tanden poetsen 5 tips

Tanden poetsen:

5 tips voor een gezond gebit

Er wordt wel eens gezegd: “een gezonde geest is een gezond lichaam”, maar hetzelfde geldt voor een gezonde mond. De gezondheid van je mond heeft namelijk invloed op de rest van je lichaam. Zo is al aangetoond dat een slechte mondverzorging zelfs de kans verhoogt op hartaanvallen en dementie. Des te meer reden om goed je tanden te poetsen dus. Geen nood. Volg deze 5 tips op en je wordt met stip de favoriete patiënt van je tandarts.

 

1. Tanden poetsen doe je 2 keer per dag.
De eerste poetsbeurt doe je ’s ochtends. Gedurende de dag ga je namelijk lekker eten en daar zijn de bacteriën die in plak zitten dol op. Het voedsel geeft hen energie om gaatjes te maken. Aangezien stoppen met eten geen slim plan is, kun je maar beter proberen om met zo min mogelijk plak de dag te beginnen. (Of je nu vóór of na je ontbijt moet poetsen lees je deze blog). De tweede keer dat je je tanden poetst, is vlak voor je gaat slapen. Tijdens het slapen is je speekselvloei in rust en heb je minimale afweer tegen bacteriën. Als je voor het slapen dus je tanden niet poetst, hebben bacteriën bijna vrij spel om de hele nacht een feestje in je mond te houden en gaatjes te veroorzaken.

 

2. Gebruik tandpasta met fluoride en spoel met weinig water
Uit onderzoek kwam een opmerkelijk feitje naar voren. Namelijk dat het voor het verwijderen van plak niet uitmaakt of er wel of geen tandpasta op de borstel wordt gedaan. Waarom moet je dan toch met tandpasta poetsen vraag jij je af? Omdat er in de meeste tandpasta’s fluoride zit. Fluoride in tandpasta maakt je tanden en kiezen minder kwetsbaar voor zuuraanvallen van bacteriën. Als je klaar bent met poetsen, moet je niet teveel water gebruiken bij het spoelen. Door teveel water te gebruiken verwijder je de fluoride waardoor deze zijn werk niet kan doen. Eén keer even kort spoelen of een slokje water na het tandenpoetsen is al voldoende.

Tekst gaat door onder de afbeelding

3. Verwijder meer plak met flossdraad, stokers en ragers
Niet schrikken, maar bij een gemiddelde poetsbeurt wordt slechts de helft van de tandplak verwijderd, weinig he? Poets je nog met een handtandenborstel? Dan blijft er zelfs nóg meer plak zitten. De meeste plak die blijft zitten, zit tussen je tanden en je kiezen. Dat komt omdat je daar met een borstel moeilijk bij kunt komen. Zodoende ontstaan juist daar de meeste gaatjes en tandvleesproblemen. Gebruik minimaal eenmaal per dag flosdraad als de tussenruimte tussen uw tanden en kiezen zeer smal is. Bij grotere tussenruimten gebruik je een tandenstoker, die zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Is de dunste stoker tocht te groot? Dan is het beter om ragers te gebruiken. Een rager is een dun ijzerdraadje met kleine borsteltjes eraan waarmee je goed bij de smalle ruimtes tussen je tanden en kiezen kunt komen.

 

4. Breng een bezoek aan de professionals
Bezoek regelmatig een tandarts en/of een mondhygiënist. Gemiddeld 2 keer per jaar een bezoekje aan de tandarts is geen slecht idee. Deze pro doet namelijk een APK-tje in je mond. Je hoeft namelijk niet altijd pijn te voelen om toch een gaatje of ontsteking te hebben. Daarnaast wordt niet alleen je gebit goed nagekeken maar kijkt hij ook naar de conditie van je tandvlees. Een mondhygiënist beoordeelt ook je tandvlees maar hij of zij geeft de rest van je gebit ook meteen een grote schoonmaak. Alle aanslag en tandsteen die jij in dat halve jaar hebt opgespaard wordt vakkundig verwijderd.

 

5. Maak gebruik van een elektrische tandenborstel
Ring Ring .. het jaar 1990 belde, ze wil haar handtandenborstel terug. Poets niet langer met een handtandenborstel. De elektrische tandenborstels zijn vele malen beter. Deze krachtpatsers kunnen veel meer plak verwijderen dan jij met de hand, namelijk wel 10 tot 15 keer meer! Er zijn verschillende opzetborstels te koop, van heel duur tot spotgoedkoop. In deze blog lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van opzetborstels. Let er bij het kopen van een elektrische tandenborstel ook op dat er een timer en een poetssensor opzit zodat je weet hoe lang je poetst en wanneer je te hard poetst. Tot slot is het belangrijk dat een borstel een goede accu heeft zodat hij de juiste aantal bewegingen kan produceren. Meer over de voordelen van elektrisch poetsen vind je in deze blog.

witte tanden

Advies
Elektrisch poetsen is beter voor het gebit dan poetsen met een handtandenborstel. Veel mensen poetsen echter te lang met een versleten borstel. Met Dr.Dent ontvang je elke 10 weken een nieuwe opzetborstel door de brievebus voor maar €3,99 per keer. Zo poets je nooit meer te lang met je oude borstel.  

witte tanden

Advies
Elektrisch poetsen is beter voor het gebit dan poetsen met een handtandenborstel.Veel mensen poetsen echter te lang met een versleten borstel. Met Dr.Dent ontvang je elke 10 weken een nieuwe opzetborstel door de brievebus voor maar €3,99 per keer. Zo poets je nooit meer te lang met je oude borstel.

Share This