Hoe krijg je witte tanden?

Witte tanden? Lees onze tips voor een witter gebit. En dingen die je vooral niet moet doen.

De wens om witte tanden te hebben is al heel oud. Zo gebruikten de oude Egyptenaren een mengsel van puimsteen en wijnazijn om hun tanden een tintje witter te maken. De oude Romeinen hadden er nog meer voor over en spoelden hun gebit hiervoor met, jawel.. urine.

Tegenwoordig schromen we niet om iets uit te proberen voor een witte glimlach en dat is niet zo gek. Een wittere glimlach verhoogt je kansen op het vinden van een partner of baan en je zou er zelfs een hoger salaris mee scoren. Hieronder hebben we op een rijtje gezet wat wel en wat niet werkt.

  1. Poetsen met baking soda voor witte tanden. Niet te verwarren met gewone soda of baking powder (waar wel baking soda in zit… snappen we het nog?) Baking soda of natriumbicarbonaat heeft de eigenschap om schurend te werken en daardoor verwijdert het oppervlakkige vlekken op je tanden. Op internet wordt gezegd dat het in tandpasta’s zit en dat klopt. Sommige tandpasta’s bevatten natriumbicarbonaat, maar in tandpasta zitten daarnaast een hoop andere stoffen zoals fluoride. Blijf dus lekker met tandpasta poetsen, want erg veel onderzoek is er nog niet gedaan naar de effecten van poetsen met baking soda op langere termijn voor je gebit.

 

  1. Een andere mysterie is poetsen met kurkuma.. Resultaten zijn, als we de bloggers moeten geloven, fantastisch. Of het werkt is moeilijk te zeggen: in de wetenschap wordt over het blekende effect van kurkuma weinig vermeld. Wel is bekend dat je vullingen en tandenborstel geel kleuren van kurkuma. Onze tip: skip kurkuma en blijf bij je eigen tandpasta .

 

  1. Whitening tandpasta-fabrikanten weten het zeker: je tanden worden zo wit dat Stevie Wonder het kan zien. Maar klopt dit wel? Het antwoord is dat je tanden er een beetje witter door kunnen worden maar witter dan de oorspronkelijke kleur van je tanden worden ze nooit. Uit onderzoek blijken de resultaten vaak tegen te vallen en in werkelijkheid wordt alleen de aanslag weggehaald. Het kan verder geen kwaad om met een whitening tandpasta te poetsen. Dus ben je tevreden over de tandpasta blijf deze dan gerust gebruiken.
witte tanden

Advies
Goed poetsen zorgt ook voor mooiere tanden. Hierbij is het zeer belangrijk dat je borstelharen niet versleten zijn. Vervang de borstel daarom regelmatig – ongeveer elke 10 weken – en krijg zo wittere tanden. Via onze opzetborstel-service heb je altijd een goede borstel voor een lage prijs. 

witte tanden

Advies
Goed poetsen zorgt ook voor mooiere tanden. Hierbij is het zeer belangrijk dat je borstelharen niet versleten zijn. Vervang de borstel daarom regelmatig – ongeveer elke 10 weken – en krijg zo wittere tanden. Via onze opzetborstel-service heb je altijd een goede borstel voor een lage prijs.

  1. Aardbeien, sinaasappelschil en andere soorten fruit. Voer een klein onderzoek uit op internet en je zult vinden dat bijna elke fruitsoort of groente zou zorgen voor een witte tanden. De werking berust vaak dat het zuur de oppervlakkige vlekken zou verwijderen. Echter kan, bij langdurig gebruik, het zuur ook de buitenste laag van je tanden (glazuur) aantasten. Eet het fruit dus liever op en gebruik het niet om je tanden er witter mee te maken.

 

  1. Bij bleken wordt bleekgel in een op maat gemaakt kunststof bitje gedaan. Dit bitje draag je over je gebit. De bleekgel bevat een actieve, blekende stof: waterstofperoxide (soms ook carbamideperoxide). Het percentage aan waterstofperoxide is 6% en in Nederland mag dit alleen door de tandarts verstrekt worden. Waterstofperoxide dringt door het glazuur heen en bereikt zo de verkleurde deeltjes in jouw tand of kies. Bleken wordt over het algemeen gezien als een 100% veilige methode, maar dat is niet helemaal waar. Onderzoek naar bleken laat zien dat er wel risico’s zijn, maar dat er nog meer onderzoek nodig is om hier een definitieve uitspraak over te doen. Indien je toch wil bleken, doe dit dan onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist.

 

  1. Ook voeding speelt een rol. Het drinken van koffie en thee, of eigenlijk alles waar veel kleurstoffen inzitten, kunnen het verkleuren van je tanden verergeren. Ook roken zorgt voor een moeilijk te verwijderen aanslag wat de tanden geler kan laten lijken.

 

  1. Elektrisch poetsen verwijdert 10 tot 15x meer tandplaque en ook meer aanslag! Dit maakt jouw gebit er niet alleen gezonder op, maar ook een stuk witter. Gooi je handtandenborstel in de prullenbak en schaf een elektrische aan.
Share This