Hoe krijg je wittere tanden?

Elektrische tandenborstel versus een handtandenborstel? Wie wint de strijd en waarom?

Het gebruik van een tandenborstel dateert al van 3000 voor Christus. De Egyptenaren rafelden het uiteinde van een takje en gebruikten dit om de tanden mee te poetsen. Rond 1600 voor Christus kwamen de Chinezen met ‘kauwstokjes’, een speciaal soort takje wat een fris aroma afgaf. Op het gebied van mondverzorging waren de chinezen goed bezig want in de 15e eeuw kwamen ze waarschijnlijk ook met iets wat lijkt op de eerste handtandenborstel. Haren van een wild zwijn werden gebruikt als het borstelgedeelte. Echter duurde het nog wel tot 1939 voordat de eerste elektrische tandenborstel ontwikkeld werd. Tegenwoordig zijn elektrische tandenborstels er in allerlei vormen en formaten. Veertjes, botjes en takjes zijn vervangen door een high tech borstel met haren van nylon, de shaft van kunststof en soms zit zelfs bluetooth in. Maar maakt al deze high tech nou echt zoveel uit of poets je met een handtandenborstel beter. Het antwoord op deze vraag is, ja.

1. Uit onderzoek blijkt dat de elektrische tandenborstel 10 tot 15x meer plak verwijderd dan een handtandenborstel. Dit komt mede doordat een elektrische tandenborstel tot 48.800 bewegingen per minuut kan maken, terwijl een gewone manuele tandenborstel maar 300 tot 600 bewegingen per minuut kan maken. Hoe meer bewegingen hoe meer plak er verwijderd wordt.

2. De elektrische borstel stimuleert de gebruiker om minstens 2 minuten te poetsen
Je kent het wel na een minuut begint je borstel ineens uitval verschijnselen te vertonen en doet dit na 2 minuten weer. De fabrikanten hebben een timer in gebouwd dat na 2 minuten de gebruiker een seintje geeft door kort het poetsen te onderbreken. De gebruiker van de elektrische tandenborstel wordt zo gestimuleerd om de twee minuten poetsen vol te houden. Veel traditionele poetsers denken (als ze geen seintje krijgen) dat ze al twee minuten aan het poetsen zijn maar stoppen meestal veel te vroeg. De gemiddelde poetsbuurt duurt slechts 46 seconden, hier is dus erg veel winst te behalen. Het langer poetsen verhoogd niet alleen de kans om meer plak te verwijderen maar zorgt er ook voor dat de werkzame stoffen van de tandpasta beter kunnen inwerken.

3. Poetssensor
De meeste nieuwe elektrische tandenborstels beschikken over een poetssensor, wat waarschuwt voor te hard poesten. Bij te veel druk merkt de borstel het op en onderbreekt het poetsproces. Te hard poetsen kan het tandvlees traumatiseren en zorgt voor het terugtrekken van het tandvlees.

Welk type elektrische tandenborstel?
Er zijn eigenlijk maar twee grote fabrikanten van elektrische tandenborstels en beide maken gebruik van een eigen techniek. De ene maakt borstels met ronddraaiende (roterende-oscillerende) bewegingen en de ander borstelkopjes met een heen-en-weer (sonisch) beweging.
Volgens onderzoek zijn de ronddraaiende borstel superieur aan de heen-en-weer gaande borstels als het om plak verwijderen gaat. Om die reden hebben de borstels van Dr. Dent een ronde kop.

Share This