Hoe krijg je wittere tanden?

Wat zegt jouw tong over je gezondheid?

Je tong uitsteken bij de dokter om te beoordelen of je wel of niet ziek bent, is een beeld dat je vast wel kent. Maar kun je dat eigenlijk wel op die manier beoordelen? Kunnen de textuur, de kleur en het vochtgehalte aantonen dat er iets met je lichaam aan de hand is?

In veel holistische therapieën, zoals in de traditionele Chinese geneeskunde en ook in de naturopathie, wordt een diagnose gesteld door naar de tong te kijken. In dit artikel gaan we dieper in op de kleur van de tong en bekijken we wat de huidige wetenschap en de traditionele Chinese geneeskunde hierover te zeggen hebben.

Functie van de tong
Naast het tongen met je lover speelt de tong de belangrijkste rol bij het waarnemen van smaak. De bovenkant van de tong is bedekt met minuscule uitstulpingen (papillen). ). Er zijn vier basissmaken die door de smaakknopjes in deze papillae worden waargenomen: zoet, zout, zuur en bitter. Smaaknopjes die gevoelig zijn voor zoete en zoute smaken bevinden zich voornamelijk bij de punt van de tong. De knopjes die gevoelig zijn voor zuur bevinden zich aan de zijkanten van de tong, terwijl de bittergevoelige knopjes zich achterop de tong bevinden. Er is nog een vijfde smaak Umami (een van oorsprong Japans woord dat ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’ betekent) die wordt waargenomen door receptoren die over de hele tong zitten.

Naast smaak waarnemen, doet je tong nog veel meer:

  • hij verspreidt je eten door je mond en vermengt het met speeksel,
  • zonder tong kun je niet spreken,
  • met je tong kun je zoenen, zuigen en slikken,
  • en je kunt je lippen ermee bevochtigen.

Wanneer je tong niet goed functioneert heeft dit dus direct invloed op een hoop functies.


Kleur
De smaakpapillen op je tong zijn niet te zien met het blote oog – wat je wel kan zien is de kleur van je tong, en die kan veel zeggen over je gezondheid.

De moderne wetenschap en de traditionele Chinese geneeskunde hebben hier elk een eigen verklaring voor:

Wat zegt een witte of bleke tong?

Wetenschappelijke verklaring – Door ijzergebrek kan de tong er bleek en glad uitzien. Dit komt voor bij bloedarmoede door ijzergebrek, pernicieuze anemie en coeliakie (glutenintolerantie). 
Bij een witte tong is het evenwicht tussen de micro-organismen op de tong vaak enigszins verstoord. Wanneer het evenwicht tussen de verschillende micro-organismen verdwijnt, gaan sommige bacteriën of schimmels zich explosief vermeerderen. Een veelvoorkomende oorzaak is een slechte weerstand. Er zijn echter meer factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan zoals bv medicatie. Meestal is het voldoende om je tong regelmatig schoon te maken met een tongschraper of een zachte handtandenborstel.

Traditionele Chinese geneeskunde – Een witte kleur betekent dat je een ‘koude’ tong hebt, en dat het je aan energie ontbreekt. Wit is de kleur van het element metaal en dit refereert in de Chinese geneeskunde aan de longen en darmen. Een bleke tong kan problemen in deze twee organen betekenen. Neem warme kruiden zoals knoflook, gember en kaneel. Voor wit beslag gebruik je 2x per dag een natuurlijk mondwater om de tong te reinigen: mix appelazijn met 2 knoflookteentjes, een theelepel gedroogde salvia, een eetlepel honing en doe dit alles in een mok gekookt water. Bewaar het in de koelkast (maximaal 3 dagen).

Bij een rode tong wordt het er niet beter op!

Wetenschappelijke verklaring – Glossitis is ontsteking van de tong (tongontsteking) die kan optreden om een ​​aantal redenen. Het ontstekingsproces verhoogt de bloedstroom naar de tong en leidt tot roodheid, pijn en zwelling. De meest voorkomende oorzaken van glossitis zijn allergische reactie en tongontsteking. Het kan ook een (vroeg) symptoom zijn van een virusinfectie zoals herpes simplex (herpesvirus) of een schimmelinfectie zoals orale candidiasis. Daarnaast kan een rode tong een teken zijn van een infectieziekte zoals roodvonk of de ziekte van Kawasaki, een vrij zeldzame ziekte die vooral kinderen jonger dan 5 jaar treft. Wanneer alleen het puntje van je tong helderrood gekleurd is, kan er sprake zijn van een hartstoornis of circulatiestoornis.

Traditionele Chinese geneeskunde – Een rode tong laat hitte zien. De kleur van de tong kan donkerder lijken op bepaalde plekken die refereren aan diverse organen. Bijvoorbeeld: de wortel van de tong kan te veel warmte weergeven in de darmen of andere ingewanden. Reguleer dit door koelend voedsel zoals komkommer, watermeloen en groene thee.

Een Paarse tong! En nu?

Wetenschappelijke verklaring – Een paarse of rood-paarse tong kan ontstaan ​​door bepaalde ziekten, maar het kan ook voorafgaan aan de ontwikkeling van een blauwe tong. Een paarse tong is ongewoon in vergelijking met andere verkleuring van de tong. Het wordt meestal gezien bij voedingstekorten en in het bijzonder bij vitamine B2-deficiëntie. Het is echter niet een algemeen symptoom bij een vitamine B2-tekort.  Een paarsrode kleur van de tong kan wijzen op een longaandoening.

Traditionele Chinese geneeskunde – Een paarse tong kan duiden op een slechte bloedsomloop of te veel suiker in het lichaam, wat je moe en koud maakt. De kans is groot dat je te veel koude voeding eet en niet genoeg warme ingrediënten in je voedingspatroon hebt, zoals gember, koriander en knoflook.

Wat te doen bij klachten?
Klachten van de tong komen voor als verschijnsel bij een andere aandoening. De klachten kunnen ook op zichzelf voorkomen zonder dat er een duidelijke oorzaak is. De huisarts en/of tandarts kunnen de mondholte onderzoeken en eventueel bloedonderzoek doen. Zo nodig kan de huisarts je doorverwijzen naar een KNO-arts (keel-, neus- en oorarts) voor verder onderzoek. Als je klachten hebt, bijvoorbeeld een zweertje of zwelling op je tong, is het verstandig om naar de huisarts te gaan als de klachten niet binnen twee weken verdwijnen.

 

witte tanden

Advies
Om goed te poetsen is het belangrijk dat je borstelharen niet versleten zijn. Vervang de borstel daarom regelmatig – ongeveer elke 10 weken – en krijg zo wittere tanden. 

Share This