Goedkope opzetborstels

Goedkope opzetborstels vaak niet goed voor gebit

Auteur: Nathan Picauly, mede-oprichter Dr. Dent en tandarts bij Mondzorg Nieuwegein en Mondzorg Midden Nederland in Nijkerk.
Voor het laatst gewijzigd: 1-10-2018

Waar moet je op letten bij het kopen van opzetborstels?

Als tandarts hoor ik vaak dat mensen te lang met een oude versleten borstel poetsen. Iets wat onhygiënisch is en de kans op gaatjes verhoogd. Het is dus verstandig om op tijd je borstel te vervangen. Maar waar let je – naast de prijs – nog meer op bij het kopen van opzetborstels? In deze blog leggen we uit waarom je moet oppassen met (te) goedkope opzetborstels. 


Borstelharen van goedkope opzetborstels niet goed voor het gebit

Al jarenlang boeken grote bedrijven enorme winsten op een eenvoudig product als een opzetborstel. Tegenwoordig zijn er naast kwalitatief goede opzetborstels ook een hoop goedkope opzetborstels op de markt van lage kwaliteit. Deze goedkope opzetborstels worden ook wel nep-opzetborstels genoemd omdat het van de buitenkant net lijkt alsof ze van dezelfde kwaliteit zijn als de borstels van goede merken.

Maar hoe weet je nu wat een nep-opzetborstel is? Het belangrijkste onderdeel van een opzetborstel zijn natuurlijk de borstelharen. Goede merken gebruiken hiervoor Dupont Tynex®. Deze haartjes zijn speciaal ontwikkeld door Dupont voor het gebruik in tandenborstels. Niet alleen zijn de haren erg sterk en flexibel maar de uiteinden van de haren zijn afgerond. Daardoor masseren ze het tandvlees en poetsen ze goed langs alle randjes en hoekjes van het gebit. Dit laatste is een groot verschil met minder goede merken. Deze (vaak huismerken) gebruiken vaak nylon haartjes. Die zijn stugger waardoor ze niet kunnen worden afgerond (ze breken) en voelen daardoor scherper aan in de mond. Daarnaast verwijderen ze ook minder plak. Alle opzetborstels van Dr.Dent hebben Tynex Dupont haren.


De schacht

De schacht van goede opzetborstels worden gemaakt van POM (polyoxymethyleen), een sterk en hoogwaardig type kunststof. Dit materiaal is sterk, stijf en maatvast. Het heeft een hoge slijtage weerstand en een hele lage vochtopname. Deze eigenschappen maken het materiaal ideaal voor opzetborstels met bewegende onderdelen, waarbij het belangrijk is dat de verschillende delen exact in elkaar passen en niet slijten. De mindere opzetborstels worden gemaakt van dun polypropyleen, een goedkoop en licht materiaal, waardoor deze borstels ruim 10% minder wegen. Goede opzetborstels (van POM) zijn niet met de hand te breken.

Helaas is het moeilijk om als consument deze verschillen te herkennen. Daar wil Dr. Dent je graag bij helpen. Door goedkoper te zijn dan dure A-merken maar wel kwalitatief goede opzetborstels aan te bieden én meer service.

 

Je hebt maar één gebit. Wees er zuinig op. 

 

goede opzetborstels
Share This