Moet je nu met een harde of zachte borstel poetsen?

We kunnen het ons goed voorstellen. Jij denkt: “met een harde borstel kan ik toch meer plak verwijderen dus een harde tandenborstel is beter”.  Toch is dit niet het geval. Het kan kloppen dat je met een harde borstel meer plak verwijdert maar deze harde haren hebben ook grote nadelen.


Nadelen poetsen met een harde borstel

Het grootste nadeel van poetsen met een harde tandenborstel, is dat je door te hard te poetsen je tandvlees weg kunt poetsen. Dit kun je maar beter voorkomen. Als het tandvlees zich terugtrekt komen de tandhalzen bloot te liggen en dat kan pijnlijke situaties opleveren.

De tandhalzen hebben namelijk geen sterk beschermlaagje van glazuur maar zijn eigenlijk vrij poreus. Dat poreuze materiaal noemen we het ‘tandbeen’. Zodra het tandbeen bloot komt te liggen, kunnen prikkels (zoals een koud drankje) de zenuwen binnen de tand stimuleren; dit zorgt voor de kenmerkende korte pijnscheut van gevoelige tanden.

Tandvlees dat is weggepoetst groeit helaas nooit meer aan, dus hier moet je echt zuinig op zijn. Het is wel mogelijk om een tandvleestransplantatie te doen, maar dit zijn kostbare en moeilijke ingrepen waarbij altijd de kans bestaat dat het niet aanslaat.

Tot slot kun je door te hard poetsen het zachte tandbeen ook beschadigen. Er ontstaat dan een inkeping op de hals van de tand of kies. Wanneer het tandbeen langdurig beschadigd wordt, kom je op den duur bij de zenuw terecht en dat kan behoorlijk zeer doen. De tandarts kan in dit geval besluiten om een vulling over de beschadiging te leggen waardoor de zenuw weer beschermd is.  


Als het zo slecht voor je is, waarom is een harde borstel dan te koop?
Goede vraag. Dit komt omdat men vroeger juist voornamelijk met een harde borstel poetste. Pas in rond 1970 werd ontdekt dat je met zo’n harde tandenborstel je tandbeen kunt beschadigen en dat je hiermee je tandvlees weg kon poetsen. Door terugtrekkend tandvlees (paradontose) kunnen ontstekingen ontstaan bij de wortels van – in de meeste gevallen – je kiezen. Dit is een van de redenen dat tandartsen nu in bijna alle gevallen een zachte of medium-zachte borstel aanbevelen. Je tanden worden wel ietsje minder schoon maar op lange termijn is het vele malen beter. Omdat er nog steeds mensen zijn – vaak van de oude stempel – die deze problemen wegwuiven als onzin en gewoon flink willen schrobben, worden er nog steeds harde borstels verkocht. 

Tekst gaat door onder de afbeelding

harde borstel of zachte

Hoe moet je dan wel goed poetsen?

Kies géén harde borstel maar een zachte of medium zachte borstel. Maak gebruik van een elektrische tandenborstel, die maakt voor jou altijd de juiste poetsbeweging. Nieuwere elektrische borstels geven zelfs met een lampje of een trilling aan wanneer je te hard drukt, dit is handig en voorkomt dat je je tandvlees beschadigd. Vervolgens poets je de tanden en kiezen op deze manier een voor een netjes schoon.

  1. Zet de borstelkop in een kleine hoek vanaf het tandvlees op de tand.
  2. Zet de borstelkop eerst enkele seconden op linkerkant van de tand of kies, dan op het midden en dan op de rechterkant. Laat de borstel het werk doen.
  3. Doe hetzelfde bij de achterkant van de tanden en kiezen.


Vervang de borstel elke 10 of 12 weken!
Tandartsen zien in de praktijk regelmatig patiënten met borstels binnenkomen waarvan de haren bijna helemaal horizontaal staan. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat je hiermee niet goed meer plak kunt verwijderen. Wanneer je 2 x per dag je tanden poetst, verliezen de nylon haartjes van alle borstels na ongeveer 10 tot 12 weken hun stugheid. Dit is het moment dat je je borstel moet vervangen.

harde borstel of zachte

Advies
Veel mensen poetsen te lang met een versleten borstel. Met Dr.Dent ontvang je elke 10 weken een nieuwe opzetborstel door de brievebus voor maar €3,99 per keer. Zo poets je nooit meer te lang met je oude borstel.  

witte tanden

Advies
Veel mensen poetsen te lang met een versleten borstel. Met Dr.Dent ontvang je elke 10 weken een nieuwe opzetborstel door de brievebus voor maar €3,99 per keer. Zo poets je nooit meer te lang met je oude borstel.

Share This