mondzorg bij ouderen

Mondzorg bij ouderen is heel belangrijk; lees hier onze tips. 

Weer een jaartje ouder geworden? Zorg dan extra goed voor je gebit!

Je gebit is het hardste deel van je lichaam en dat is maar goed ook want je moet er je hele leven mee doen. We worden steeds ouder en gelukkig houden steeds meer mensen hun eigen tanden en kiezen tot op hoge leeftijd. Dat komt doordat de meeste mensen de laatste tientallen jaren hun gebit beter verzorgen én regelmatiger naar de tandarts gaan. In dit artikelen vertellen we je graag over goede mondzorg bij ouderen.

Weg met dat kunstgebit

Goede mondzorg bij ouderen begint met de (half)jaarlijkse gang naar de tandarts. Het is voor ouderen soms moeilijk de tanden gezond te houden. De oorzaken hiervoor verschillen. Door ouderdom of ziekte kan de aandacht voor het gebit op de achtergrond raken. Sommige ‘ouderen’ verzorgen het gebit goed, maar krijgen in de loop der jaren andere eetgewoontes (bijvoorbeeld een sterkere voorkeur voor zoet). Bij anderen verandert de samenstelling en de hoeveelheid van het speeksel. En voor een aantal mensen geldt dat naarmate ze ouder worden, ze minder handig zijn in het schoonmaken van hun gebit. Dit alles is van invloed op de mondgezondheid.

Ouderdom komt met de gebreken

We worden allemaal ouder, in 2035 is meer dan 1 op de 4 Nederlanders 65 jaar of ouder. Hoe ouder we worden des te meer medicijnen gaan we gebruiken. Ongeveer 40% van de 50-plussers slikt medicatie. Hoe meer medicijnen er worden gebruikt, des te groter de kans op orale bijwerkingen, zoals: het gevoel van een droge mond, het ontwikkelen van een schimmel in de mond, opgezwollen tandvlees, geïrriteerd slijmvlies, smaakstoornissen en slechte adem.

Slechte mondverzorging? Slechte gezondheid?

Weinig mensen beseffen hoe ernstig de gevolgen van slechte mondzorg kunnen zijn. Ouder worden is niet alleen van invloed op je lichaam, maar ook op je gebit en andersom. Enkele voorbeelden van klachten die samenhangen met een slechte mondgezondheid zijn onder andere:

  • Mensen met diabetes (suikerziekte) hebben een hoger risico op tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen dan mensen zonder diabetes. Suikerziekte kan tandvleesontstekingen verergeren en omgekeerd kunnen tandvleesaandoeningen het onder controle houden van diabetes bemoeilijken.
  • Bij een slechte mondhygiëne en parodontitis (vergevorderde tandvlees ontsteking) kunnen bacteriën een longontsteking veroorzaken. 43% van alle in een zorginstelling opgenomen ouderen blijkt longontsteking veroorzakende bacteriën in de mond te hebben.
  • Parodontitis wordt in toenemende mate gezien als risicofactor voor het bevorderen van een hartinfarct en in zekere mate ook een herseninfarct.
  • Ouderen met een tandvleesontsteking hebben een 17% hogere kans op hart- en vaatziekten (onder de 65 jaar is deze kans zelfs 44% hoger)
  • Tandenverlies en verlies van kauwkracht houden rechtstreeks verband met een verminderd functioneren van de hersenen en de geheugencapaciteit

Je bent nooit te oud om te leren

Reden genoeg om je mond in topconditie te houden. Vervang je wel regelmatig je opzetborstel van je elektrische tandenborstel? Bestel je borstels bij Dr.Dent en dan zorgen wij dat je op tijd je nieuwe borstel ontvangt.

 

Wil je lezen wat er precies gebeurt als je ouder wordt? like onze pagina en lees dit in het volgende blog.

Share This