Hoe krijg je wittere tanden?

Tandenknarsen

Doe jij ook aan tandenknarsen? Lees hier hoe het komt en wat je er tegen kan doen

Bezoek een willekeurig techno feestje en je vindt vast wel iemand die op de beat van de muziek met zijn tanden over elkaar aan het bewegen is. Dit fenomeen noemen we tandenknarsen: het overmatig heen en weer gaan van de tanden en kiezen. Wanneer je dit lang genoeg blijft doen ontstaat er slijtage aan het gebit. Het gebruik van o.a. XTC kan het tandenknarsen stimuleren.

 

Zijn er ook nog andere negatieve gevolgen waar je je zorgen over moet maken – behalve de optie dat er een foto van jouw rondrazende bakkes op social media verschijnt, en er een meme van wordt gemaakt die het halve internet overgaat en ervoor zorgt dat je nooit meer ergens aan de bak komt?

Nou, de slijtage kan ook gevolgen hebben voor de functie van je gebit en de esthetiek van je mond. Ook kan er gevoeligheid ontstaan door het ontbrekende glazuur en zelfs afsterving van kiezen kan voorkomen bij een vergevorderd stadium van gebitsslijtage. Lees hieronder verder over de oorzaken van tandenknarsen en wat je eraan kan doen.

 

Tandenknarsen kan je overdag doen maar het komt vaak voor in je slaap. Zo’n 6 tot 20 procent van de bevolking knarst. Bij kinderen komt het vaker voor dan bij volwassenen. Terwijl dit vroeger vaak gelinkt werd aan de vorm van tanden en kiezen en de manier waarop deze op elkaar bijten, wordt er nu een veel grotere rol toegedicht aan de invloed van het centrale zenuwstelsel. Er zijn ook aanwijzingen dat het centrale zenuwstelsel – bij bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson of de ziekte van Huntington – invloed heeft op de activiteit van de kauwspieren ’s nachts.

 

Het is lastig om één duidelijke oorzaak van tandenknarsen aan te wijzen. Meestal spelen meerdere factoren een rol.

  • Zo worden slaapstoornissen in verband gebracht met nachtelijk tandenknarsen.
  • Erfelijke factoren spelen ook een rol (40-60%!).
  • Verder zijn stress, roken en alcoholgebruik gerelateerd bij tandenknarsen. Bij rokers wordt knarsen 2x vaker geconstateerd.
  • Bepaald medicijn gebruik, zoals antidepressiva en medicatie tegen ADHD en narcolepsie worden in verband gebracht met tandenknarsen. Dit geldt ook voor het gebruik van harddrugs zoals speed en XTC.
  • Bepaalde ziekten in het centrale zenuwstelsel worden ook in verband gebracht met tandenknarsen.
  • Onverwerkt trauma kan zich ook uiten in het tandenknarsen en klemmen.

 

Nu weet je hoe het tandenknarsen veroorzaakt wordt, maar wat kun je eraan doen om het te voorkomen en gebitsslijtage tegen te gaan?

Aangezien jij ooit nog de ideale partner op Tinder of Happn wilt vinden, is het verstandig om niet door te blijven knarsen. Wanneer je al je tanden en kiezen hebt weg geknarst kan het een aardig fortuin kosten om alles te laten repareren.

 

Je bewust zijn van het klemmen of tandenknarsen is de eerste stap. Je kunt daarbij extra hulp krijgen. Jouw tandarts kan een aantal adviezen geven en eventueel een opbeetplaat maken. De opbeetplaat beschermt tegen gebitsslijtage en zorgt er soms ook voor dat de spieractiviteit afneemt en de kauwspieren meer ontspannen. Daarnaast kan een kaakfysiotherapeut jou helpen met diverse oefeningen die het klemmen verminderen en de eventueel daaruit voortkomende kaakklachten. Indien noodzakelijk kan een psycholoog je helpen om de beïnvloedende factoren te doorbreken. Leren omgaan met stress en ontspanningsoefeningen zijn belangrijke factoren om knarsen en klemmen te verminderen.

 

Is er dan ook nog iets positiefs aan tandenknarsen?

Jazeker! Naast het irriteren van je partner zou tandenknarsen een beschermde functie hebben tegen het obstructief slaap-apneu syndroom. De bewijslast is daarvoor nog niet sluitend, dus voor nu: op naar de tandarts voor het laten maken van een opbeetplaat!

witte tanden

Advies
Om goed te poetsen is het belangrijk dat je borstelharen niet versleten zijn. Vervang de borstel daarom regelmatig – ongeveer elke 10 weken – en krijg zo wittere tanden. 

Share This